Bakepulver vs Natron

Nå har jeg fornyet bloggen min, og heretter finner du den på http://www.idefull.no/, i tillegg finner du den på facebook https://www.facebook.com/pages/Idefullno/102255079914686.

 

 Jeg har lagd samme gulrotkaken i flere år, men har aldri vært helt fornøyd med den.

 Kremen på toppen derimot, er den beste jeg har smakt hittil.

Grunnen til at jeg ikke har vært fornøyd med oppskriften, er at når jeg steker den i en rund form, virker det som om den er rå inni. Regner med det kanskje er pga for mye gulrøtter eller den lille plassen røra får i den runde formen, for hvis jeg steker samme mengde røre i en langpanne, virker den ikke rå. 

Dette gjorde at jeg fikk lyst til å komponere en helt ny gulrotkake.


Jeg har studert flere oppskrifter på nettet, for å se mengder mel, smør, sukker, egg mm., og hver oppskrift er forskjellig. Utfordringen blir ikke lett, men det blir veldig morsomt hvis jeg får dette til.

Spørsmålet mitt om hva som er best å bruke i gulrotkake av natron og bakepulver fikk jeg ikke så veldig god klarhet i, men i forbindelse med researchen på nettet kom jeg over litt forskjellig info.

 
  

På wikipedia står dette 

"Du kan bruke bakepulver istedenfor natron (du må bruke mer bakepulver, og det kan påvirke smaken), men du kan ikke bruke natron istedenfor bakepulver. Natron alene er ikke syrlig nok til å heve, men du kan selv lage bakepulver ved å blande to deler vinstein (cremortartari, kaliumhydrogentartrat) og en del natron. 2 ts bakepulver erstatter 1 ts natron."

 

I gulrotkaka som har fulgt oss i flere år, har jeg brukt natron. Når jeg leser på wikipedia at den ikke er syrlig nok til å heve alene, lurer jeg på om det er natronen sin feil at kaken ikke blir luftig og fin i den runde formen?

Det blir nok bakepulver i den nye oppskriften.

I tillegg kom jeg over denne linken http://www.naturfag.no/_ungdom/artikkel/vis.html?tid=1087336, der det blandt mye annet interessant, blir opplyst om generelle mengdeforhold.

Dette er kanskje kjekt å vite når du skal bake: 

"Mengde bakepulver til mengde mel: 1 ts bakepulver ↔ 2,5 dl (150 g) hvetemel"

 

Jeg gleder meg til å ta fatt på prøvebakingen av min nye gulrotkake.

 

7 kommentarer

solkro

03.04.2012 kl.20:31

Ikke lett å vite dette her, men jeg synes generelt for mye bakepulver i bakst smaker vondt og natron gjør ikke alltid jobben i min scones oppskrift er det begge deler:)

Håper du finner ut av det og deler oppskriften med oss:)

Fortsatt god kveld<3

Vilde Larssen

03.04.2012 kl.20:33

:) ha en god påske :)

idefull

03.04.2012 kl.20:36

Vilde Larssen: Takk det samme :)

idefull

03.04.2012 kl.20:37

solkro: Vi får se hvordan det går. Kaka er i ovnen nå. Ha en fortsatt fin kveld du også :)

tinget

03.04.2012 kl.20:40

Dette var faktisk en veldig fin og ryddig blogg. Om gulrotkake mener jeg guleroten bør holdes laangt unna kaker. Den passer best som råkost, og til hesten selvfølgelig:-)

idefull

03.04.2012 kl.20:44

tinget: Jo, takk for det. Morsomt å høre. Jeg er uenig om temaet gulrot i kaka eller ikke. Jeg synes gulrotkake er veldig god hvis du får den til, men når det er sagt igjen, er den ikke noe god uten kremen. Den gjør kaka :o)

idefull

03.04.2012 kl.21:13

idefull: Ser at en liten korrigering er på sin plass. Høres jo ut som om jeg motsier meg selv. Mente altså at det er den kaka jeg hittil har bakt som blir reddet av kremen, hvis den blir bakt i en rund form.

Lettere å forstå nå eller vikla jeg meg mere inn?

Skriv en ny kommentar

idefull

idefull

41, Skedsmo

Hei, og velkommen til min lille "forbrukertipsside". Opprinnelig er jeg fra Andenes, men bor nå i Skedsmo sammen med min mann og våre to barn. Det er alltid spennende med nye og gode tips/råd om alt mellom himmel og jord, og det er spesielt morsomt å prøve ut nye matoppskrifter. Jeg legger ut en kommentar på det som testes, og jeg skriver akkurat hva jeg mener. Dette er altså min personlige oppfatning, og jeg skjønner at det kan oppleves annerledes av andre.

Kategorier

Arkiv

hits